Native App of een hybride App

Native App of een hybride App

S3 StorageBashLinuxUbuntuBackups

Als je een applicatie laat maken voor een mobiele telefoon kom je voor een hele belangrijke keuze te staan. Native App of een Hybride App. Aangezien er in het maken van een Applicatie veel tijd zit, wil je niet bouwen in een technologie dat vervolgens niet aansluit op de wensen. In dit artikel leg ik jullie de voor en nadelen uit van twee technieken.

Eerst even opduidelijke wat nou Native of Hybrid is. Al zou je een App willen uitgeven op IOS en Android loop je tegen het probleem dat beide besturingssystemen gebruiken maken van andere technieken. Zo worden IOS Apps gebouwd in 'Objective-C' of 'Swift' terwijl dat Android gebruik maakt van 'Java' of 'Kotlin'. De nu genoemde termen zijn de programmeertalen waar de app ingebouwd moet worden om ervoor te zorgen dat het besturingssysteem van de telefoon weet wat die moet doen. Daarnaast gebruiken zowel IOS als Android devices verschillende API's om te communiceren met core functionaliteit van de telefoon, zoals GPS en Camera.

Als je een Applicatie Native wilt ontwikkelen, moet je dus eigenlijk twee Apps bouwen, een voor IOS en een voor Android. Echter zijn er ook Hybrid Apps, deze Apps worden ontwikkeld voor beide platformen tegelijk.

Voor en nadelen van Native Apps

Zoals aangegeven wordt een native app speciaal voor een enkel platform ontwikkeld, dat wil zeggen dat deze perfect aansluit op het besturing systeem dat zorgt voor een betere stabiliteit, en betere performance van de app. Het nadeel is echter de hogere ontwikkelkosten, aangezien je de app twee keer moeten bouwen, eentje voor IOS en eentje voor Android. Dit resulteert ook in een langer ontwikkeltraject. Hoewel het ontwikkeltraject wat langer duurt is het uitgeven van nieuwe versies vaak erg eenvoudig en snel. Doordat de app native ontwikkeld is en gebouwd is op de infrastructuur van het besturingssysteem zelf. Het oplossen van bugs is daardoor een veel sneller traject.

Een ander belangrijk voordeel voor de native app is de mogelijkheid van een iets andere userinterface (ui) te ontwikkelen. Binnen IOS en Android zijn wat verschillen, door gebruik te maken van native apps kan je deze verschillenen meer meenemen in de app zelf. Hierdoor sluit de app beter aan bij de ervaring van de gebruiker en voelt de app vaak logischer.

Voor en nadelen van een Hybrid App

Het grote voordeel van de hybrid app is dat je in dit geval maar een app hoeft te bouwen. Deze app draait direct op zowel IOS als Android. Dit scheelt veel tijd, en daarmee ook kosten. Het nadeel is echter dat deze apps draaien in webview of een omvormingslaag om de Hybride Code toepasbaar te maken op IOS en Android. Hierdoor heeft de applicatie meer afhankelijkheden en kan wat trager zijn. Deze technologie is ook niet altijd geschikt voor grote, zware en complexe apps. Door de afhankelijkheden kan het uitgeef traject voor een nieuwe versie vaak wat langer duren. Hybride apps draaien vaak om frameworks die door communities gerund worden.

Zoals je ziet zijn er veel verschillen in beide technieken. En aangezien het ontwikkelen van een app vaak een aardige investering is, is het erg belangrijk om dit vooraf goed af te wegen. Uiteraard kom ik graag met u in gesprek over welke keuze het meest geschikt is voor jullie behoeften.

[!info] Al onze blog artikelen zijn door mijzelf met grootste zorg geschreven, mocht je fouten tegenkomen, of waardevolle aaanvullende informatie willen delen dan vernemen wij dat graag.

Nieuwsberichten

Subaru Bedrijfswagen

17 Aug 2019

Bij Berg Multimedia hebben wij recentelijk geïnvesteerd in een nieuwe Subaru Bedrijfswagen. Met onze Subaru Bedrijfswagen kunnen wij betrouwbare en veilige kilometers afleggen om onze huidige en nieuwe klanten van dienst te kunnen zijn.

Meer lezen »

Computeronderhoud erg belangrijk

14 Jul 2017

Computers trekken veel stof aan, helaas want stof veroorzaakt slijtage aan uw computer. Door het stof kan de computer zijn warmte niet meer kwijt waardoor er onderdelen kunnen door branden. Ook kunnen de ventilatoren gedeblokkeerd worden of de airflow.

Meer lezen »