Verschillende Backup vormen voor VPS-Servers

Verschillende Backup vormen voor VPS-Servers

S3 StorageBashLinuxUbuntuBackups

Als je met een VPS Server aan de slag gaat zijn er veel verschillende vormen van backuppen. Maar welke backup vormen sluiten aan bij je wensen, of welke backup vormen ga je toepassen. En je raad het al, elk vorm heeft zo z'n eigen voor en nadelen. In dit artikel duik ik met jullie in de verschillende backup vormen zodat jullie de juiste keuze kunnen maken.

Welke backup vormen zijn er?

Er zijn verschillende backup vormen in dit artikel ga ik dieper in op 'File Backup', 'Image backup' en 'Cloud backup'. Ook in dit artikel zal je zien dat elk vorm zo z'n eigen voor en nadelen heb, en dat elk backup vorm waardevolle mogelijkheden biedt. En als je deze 3 methodieken goed inzet als een samenklinkend orkest je een goed fundament heb voor dat ene moment waarvan je hoopt dat die nooit komt.

File backup

We gaan beginnen met kijken naar de File Backup. Een File backup is letterlijk een kopie van een bestand of map. Dit kan op de zelfde schijf opgeslagen worden, externe schijf of de in de cloud. Aangezien we Cloud Backup apart benoemen plaatsen we de File Backup in het contact van de zelfde schijf. Aangezien we deze vorm niet naar de cloud doen is dit een zeer simpele backup die snel uitgevoerd kan worden. Dit maakt hem echter erg nuttig om meerdere keren per dag cruciale bestanden te back-uppen om je organisatie te beschermen tegen menselijke fouten. Maar deze backup vorm alleen is niet betrouwbaar genoeg en moet gecombineerd worden met een Cloud Backup of een Image Backup.

Cloud Backup

De Cloud Backup in onze context is eigenlijk een file backup op een externe locatie, en dan bedoelen we niet een externe schijf dat op de zelfde fysieke locatie ligt. Maar echt een Cloud omgeving die in een ander Datacenter draait. Hiermee heb je in het ergste scenario je belangrijkste bestanden op een externe locatie beschikbaar. Echter, al zou je een applicatie hosten waarvan de bestanden via een Cloud Backup geback-upt zijn en de server zou opnieuw uitgerold moeten worden. Is dit een intensief traject, waarin vaak de server handmatig opnieuw geconfigureerd moet worden en de applicatie opnieuw geinstalleerd moet worden voordat je de backup kan terug plaatsen.

Image Backup

Als antwoord opdat laatste heb je de Image Backup, aangezien de Cloud Backup je cruciale bestanden op een externe locatie zet is de Image Backup niet noodzakelijk, echter kan deze wel wenselijk zijn als je een snelle recovery nodig moet hebben. Een Image Backup is een exacte kopie van de Schijf van de server, dit omvat dus je cruciale bestanden, configuratie bestanden maar ook systeem bestanden van het besturingssysteem. Daarnaast draaien wij Image Backups met High Availability dat wil zeggen, dat deze images direct beschikbaar zijn voor deployment. Hiermee kan bij een disaster heel snel het hele systeem herbouwd worden op een nieuwe server, en zal er voornamelijk basis configuraties gedaan moet worden. Echter heeft de Image Backup ook nadelen, het back-uppen is intensief voor de server, komt met hogere kost prijs omdat je de hele schijf back-upt op en high availability locatie. Aangezien we het over VPS-servers hebben welke vaak onderdeel zijn van de IaaS-infrastructuur is de backup ook alleen voor die infrastructuur geschikt en heb je er weinig aan als er problemen zijn op de IaaS. Hierdoor zal naast de Image Backup altijd een Cloud Backup nodig hebben. Maar heb je niet altijd een Image Backup nodig naast een Cloud Backup. Puur als dit wenselijk is voor jullie organisatie.

Voorbeeld Filemaker

Voorbeeld Plesk

Zoals je ziet zijn er veel verschillen, en zijn er opnieuw belangrijke overwegingen, In de meeste gevallen is File Backup in combinatie met Cloud Backup voldoende maar soms kan het wenselijk zijn om aanvullend ook een Image Backup te maken. Heb je vragen hierover? Neem gerust contact met mij op!

[!info] Al onze blog artikelen zijn door mijzelf met grootste zorg geschreven, mocht je fouten tegenkomen, of waardevolle aaanvullende informatie willen delen dan vernemen wij dat graag.

Nieuwsberichten

Subaru Bedrijfswagen

17 Aug 2019

Bij Berg Multimedia hebben wij recentelijk geïnvesteerd in een nieuwe Subaru Bedrijfswagen. Met onze Subaru Bedrijfswagen kunnen wij betrouwbare en veilige kilometers afleggen om onze huidige en nieuwe klanten van dienst te kunnen zijn.

Meer lezen »

Computeronderhoud erg belangrijk

14 Jul 2017

Computers trekken veel stof aan, helaas want stof veroorzaakt slijtage aan uw computer. Door het stof kan de computer zijn warmte niet meer kwijt waardoor er onderdelen kunnen door branden. Ook kunnen de ventilatoren gedeblokkeerd worden of de airflow.

Meer lezen »